Wettelijke milieuregelgeving in voorbereiding

Het Betonakkoord en Bouwakkoord Staal verwelkomen de nieuwe regelgeving van de Rijksoverheid, gericht op het verbeteren van de milieuprestaties van bouwmaterialen in de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW). De eerste stap is de voorbereiding van het wetstraject door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Dit markeert een belangrijke vooruitgang in het verduurzamen van de Nederlandse infrastructuur, met een specifieke focus op beton, asfalt en staal.

Actief op ingezet

Het Betonakkoord en het Bouwakkoord Staal hebben samen met andere partijen uit de bouwsector actief gepleit voor deze wettelijke regulering tijdens een gesprek met de toenmalige bewindspersonen van IenW, minister Harbers en staatssecretaris Heijnen. In de tijd steeds strengere prestatie-eisen voor beton, asfalt en staal zijn essentieel om de milieuimpact van de GWW-sector te verminderen en sluiten volledig aan bij de ambities van beide Akkoorden. Hierdoor wordt eenduidig aanbesteden gerealiseerd en krijgen marktpartijen zekerheid over hun investeringen in duurzaamheid.

Onderbouwing door onderzoek

Uit onderzoeken uitgevoerd door Copper8, Witteveen+Bos en Flux Partners, in opdracht van het Ministerie van IenW, blijkt dat ongeveer 80 procent van de CO2-uitstoot in GWW-projecten ontstaat in de materiaalproductieketen. Door nu wettelijk te sturen op de milieuprestaties van beton, asfalt en staal wordt een grote milieuwinst gerealiseerd.

Ambitieuze doelen voor 2030

Het Betonakkoord en Bouwakkoord Staal zien de nieuwe regelgeving als een belangrijke stap naar het realiseren van de ambitieuze doelen voor 2030. De ambitie bij staal in de bouw is in 2030 de CO2 uitstoot met zo’n 60-80% te verlagen t.o.v. 1990 en bij beton tenminste met 70% en zo mogelijk te komen richting klimaatneutraal. Beide ketens kunnen circulair worden, dat wil zeggen grondstoffen in de kringloop houden door zoveel mogelijk hergebruik en vervolgens de rest te recyclen. Door slim, modulair en circulair te ontwerpen kan het materiaalgebruik worden verminderd, het bouwproces worden versneld en de kosten-efficiëntie worden verhoogd.

Uitbreiding naar woning- en utiliteitsbouw

Naast de positieve ontwikkelingen in de GWW-sector hebben het Betonakkoord en Bouwakkoord Staal een vergelijkbaar verzoek ingediend bij het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) om ook in de woning- en utiliteitsbouw vergelijkbare milieuprestatie-eisen in te voeren. Tijdens een gesprek met DG Chris Kuijpers (VRO) op 11 juni 2024 tijdens de Provada-beurs hebben vertegenwoordigers van de beton- en staalsector gepleit voor actieve sturing door de overheid in deze sector. Het Betonakkoord en Bouwakkoord Staal zijn verheugd over de positieve ontvangst van dit verzoek en kijken uit naar de vervolgstappen.

Vervolgacties

Het Betonakkoord en Bouwakkoord Staal zorgen ervoor dat grote coalities van innovatieve opdrachtgevers bedrijven in de markt uitdagen om hun innovaties op te schalen. Succesvolle resultaten vormen een belangrijke basis voor de wettelijke aanbestedingseisen voor de gehele beton- en staalketen. Betonhuis en Bouwen met Staal gaan zich ervoor inzetten dat marktpartijen van beide ketens mee kunnen in deze ontwikkeling en leveren ook input voor de vaststelling van de wettelijke aanbestedingseisen. Uiteindelijk stelt een onafhankelijke commissie van experts de hoogte van deze in de tijd steeds scherpere, maar wel haalbare aanbestedingseisen vast.

Beschikbare documenten

Voor meer informatie over de onderliggende onderzoeken kunt u het volgende document raadplegen: Beleidsadvies Sturende MKI door Copper8, Witteveen+Bos & Flux Partners.