Coalitie zet in op duurzaam beton en staal voor de infrastructuur van de toekomst

Op 10 september 2024 vond in het Provinciehuis Utrecht een zeer geslaagde voorlichtingsbijeenkomst plaats, waarbij 45 deelnemers uit de bouw- en infrastructuursector samenkwamen om de duurzaamheidseisen voor bruggen en viaducten te bespreken.

Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de Coalitie Duurzame Bruggen en Viaducten, bestaande uit publieke opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat en de provincies Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Zeeland. Het doel van de coalitie is om de milieuimpact van bruggen en viaducten (inclusief ecoducten) versneld te verlagen en de circulariteit te verhogen. Tijdens de bijeenkomst werd met de aanwezigen gesproken over de aanpak en contracteisen van deze coalitie. De links naar de presentaties vindt u onderaan dit bericht.

Duurzaamheidseisen voor beton

Beton speelde ook een centrale rol in het gesprek. De aanwezigen werden geïnformeerd over de noodzaak om circulaire principes toe te passen, zoals het verlengen van de levensduur van bestaande structuren, het hergebruiken van materialen, en waar mogelijk hoogwaardige recycling. Dit alles moet leiden tot een minimale negatieve impact op het milieu. Publieke opdrachtgevers streven naar het gebruik van beton met een lage Milieu Kosten Indicator (MKI), waarmee de totale milieukosten van een project worden uitgedrukt. Het Betonakkoord stimuleert op deze wijze innovaties zoals het gebruik van CO2-arm cement en het integreren van nieuwe technologieën om de duurzaamheid van betonconstructies verder te verbeteren.

Duurzaamheidseisen voor staal

Het Bouwakkoord Staal volgt dezelfde aanpak als het Betonakkoord. Tijdens de bijeenkomst werd daarom ook aandacht besteed aan de duurzaamheidseisen voor staal. Er werd benadrukt dat bij nieuwe projecten zoveel mogelijk gebruik moet worden gemaakt van gerecycled staal, bij voorkeur geproduceerd in een elektro-oven met groene energie. Een ander belangrijk aandachtspunt was de inzet van hergebruikt staal, zoals balkstaal, met een minimum van 5% hergebruik in de eerste jaren, oplopend in de toekomst. Bovendien werd het gebruik van Hoge Sterkte Staal (S460) aanbevolen, vooral als dit kan bijdragen aan een lager staalgebruik en daarmee een kleinere milieu impact.

Coalitie en samenwerking

De bijeenkomst vormde een belangrijk moment voor het publieke en private domein om gezamenlijk op te trekken richting een duurzamer bouwproces. Door uniforme contracteisen voor duurzaamheid en circulariteit in te voeren, zoals vastgelegd in de Milieu Kosten Indicator, wordt het voor marktpartijen aantrekkelijker om te investeren in circulaire bouwinnovaties. De coalitie benadrukte dat er, naast beton en staal, ruimte is voor andere innovatieve bouwmaterialen. Door de krachtenbundeling tussen de provincies en Rijkswaterstaat ontstaat er meer zekerheid voor marktpartijen over de richting van de verduurzaming binnen de Nederlandse infrastructuur.

Opschalingsfase Betonakkoord

Deze bijeenkomst was een stap in de opschalingsfase van het Betonakkoord en Bouwakkoord Staal, waarbij naast bruggen en viaducten ook andere grote projecten in de GWW-sector (Grond-, Weg- en Waterbouw) in de toekomst op een duurzame manier zullen worden aangepakt. De coalitie werkt samen met Betonhuis en Bouwen met Staal en wil hiermee de bouwsector uitdagen om te blijven investeren in innovatieve oplossingen en zo de duurzaamheidstransitie te versnellen.

Ondertekening InfraTech 2025

De coalitie Duurzame Bruggen en Viaducten gaat nu een gezamenlijke marktconsultatie houden met individuele consortia van partijen die geïnteresseerd zijn in deelname. Op grond van deze marktconsultatie wordt duidelijk welke exacte contracteisen gesteld zullen worden door de deelnemende opdrachtgevers. Het gaat daarbij om contracteisen voor het gehele object (bijv. een brug) en specifieke prestatie-eisen voor beton en staal. Vervolgens zullen vanaf begin 2025 de eerste tenders worden uitgeschreven. Het tenderproces voert elke opdrachtgever zelf uit, maar wel met dezelfde contracteisen. Formeel wordt de intentieverklaring van de coalitie ondertekend op de InfraTech in januari 2025.

Introductie coalities en koploperaanpak, Jacqueline Cramer                     .

Presentatie Noord-Holland, Frans Noordberger

Presentatie Rijkswaterstaat, Ruud Nijland